Kindernevendienst 21 maart 2021

Een spoor van liefde.
Dat is het thema van het project waarmee we dit jaar naar Pasen toeleven. Iedere zondag staat daarbij een tekst uit het laatste deel van het Johannes-evangelie centraal Johannes 15:9-17. Jezus bereidt zichzelf en zijn leerlingen voor op zijn dood en opstanding, en vooral op de tijd daarna.

Jullie zijn mijn vrienden!
Het is de avond voor het Paasfeest begint, en Jezus is met zijn vrienden aan het eten en aan het praten. Jezus weet dat het nog maar kort zal duren voor Hij gevangengenomen zal worden. En dus vertelt Hij zijn vrienden nog één keer alles wat ze moeten onthouden. ‘Ik heb jullie al veel verteld,’ zegt Hij. ‘Dat jullie goed voor elkaar moeten zorgen, net zoals Ik dat voor jullie heb gedaan. Dat liet Ik zien toen Ik jullie voeten waste. Ik heb jullie verteld dat Ik naar mijn Vader ga om een plek voor jullie klaar te maken. En Ik heb jullie ook verteld dat jullie niet alleen zullen achterblijven, maar dat mijn Vader iemand anders naar jullie toe zal sturen die jullie gaat helpen: de heilige Geest.

Lieve vrienden, Ik wil jullie nog één ding vertellen. Een vader houdt heel veel van zijn kind. Dat weten jullie wel, hè? Mijn Vader in de hemel is ook zo. Hij houdt meer van Mij dan van wie dan ook. Nou, zoveel houd Ik ook van jullie. Als mijn Vader iets aan Me vraagt, dan doe Ik dat natuurlijk graag. Want Ik houd zoveel van Hem! Ik word er blij van als Ik iets voor Hem kan doen. Ik voel me gelukkig als Ik kan doen wat Hij vraagt. Houden jullie ook van Mij?’ Jezus kijkt de kring rond. Zijn vrienden knikken. ‘Ja,’ zegt Petrus. ‘Wij houden van U, Jezus.’ ‘Heel veel!’ zegt Johannes. ‘Fijn,’ zegt Jezus. ‘Als jullie doen wat Ik van jullie vraag, worden jullie net zo gelukkig als Ik.’ Het is even stil. Petrus krabt in zijn baard. ‘Maar wat moeten we dan precies doen?’ vraagt hij. ‘Wat vraagt U dan van ons, Jezus? Als we weten wat het is, gaan we meteen aan de slag!’ Jezus glimlacht. ‘Eigenlijk weten jullie het al, want het staat ook in de heilige boeken. Wat Ik van jullie vraag is: houd van elkaar. Houd van elkaar, net zoals Ik van jullie houd. Weten jullie hoe je kunt merken dat iemand écht van je houdt?’ De vrienden van Jezus hoeven niet lang na te denken. Hoe weet je dat iemand echt van je houdt? ‘Als hij je eten geeft!’ zegt Johannes. ‘Of als hij je zomaar de hele nacht helpt met vis vangen,’ zegt Petrus. En hij glimlacht naar Johannes. Want die heeft hem vaak geholpen bij het vissen. Johannes is een echte vriend. Levi weet ook een voorbeeld. ‘Als je geen geld hebt om eten te kopen, en iemand komt naar je toe om je geld te geven.’ Jezus knikt. ‘Dat is waar. Mensen die van elkaar houden hebben alles voor elkaar over. Sommige mensen geven zelfs hun leven om iemand te redden van wie ze heel veel houden.’ Levi knijpt zijn ogen een beetje dicht. Hij begrijpt het niet helemaal. ‘Bedoelt U dat ze dan doodgaan?’ vraagt hij. Hij kijkt een beetje ongerust. ‘Ja,’ zegt Jezus. ‘Soms wel. Heel soms is er een vriend die zelfs zijn leven voor je overheeft.’ ‘U bent de baas,’ zegt Petrus. ‘Als U wilt dat ik voor U vecht, dan doe ik dat. Zelfs als het heel gevaarlijk is! Ik heb mijn leven voor U over.’ ‘Nee,’ zegt Jezus, ‘Ik ben niet jullie baas. Ik ben jullie vriend. Als jullie vriend vraag Ik aan jullie: doe overal in de wereld goede dingen. Zo kunnen jullie de mensen laten zien hoeveel God van hen houdt. Dat kan misschien soms gevaarlijk zijn. Maar als jullie echt mijn vrienden zijn, dan doen jullie dat toch. En je hoeft niet bang te zijn. Want je bent niet alleen. God is bij je, en Hij zal jullie helpen. Hij zal ervoor zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt. Dit vraag ik van jullie: houd van elkaar.’

De kinderen maken van een kruisvorm twee verstrengelde harten.
Wat heb je nodig? Per kind – een vouwblaadje – een schaar En verder: – een instructiefilmpje via YouTube internet – plakband Aan de slag:

  • Check hieronder het instructiefilmpje voor het maken van Möbius ringen.
  • Aan de hand van het instructiefilmpje maken de kinderen twee verstrengelde harten uit een kruisvorm. Klik of de afbeelding om deze te vergroten.

 

  • Vertel de kinderen dat Jezus met zijn sterven laat zien hoe groot zijn liefde voor ons is.
  • Jezus wil graag dat we zijn liefde aan elkaar doorgeven. Dankzij Jezus zijn we met elkaar in liefde verbonden.

Dit vind je misschien ook leuk...