Kindernevendienst 28 februari 2021

Veertigdagentijd en Pasen – Een spoor van liefde
De komende zeven weken leven we met het thema ‘Een spoor van liefde’ naar Pasen toe. We lezen zeven teksten over Jezus’ laatste week volgens het Johannes-evangelie.

Jezus wast de voeten van zijn vrienden
Het is de avond vóór het Joodse Paasfeest gaat beginnen. Jezus en zijn vrienden zijn met elkaar aan het eten. Jezus weet dat er mensen zijn die Hem gevangen willen nemen. Dat er mensen zijn die Hem willen doden. Maar Hij vlucht niet weg. Hij verstopt zich niet. Dat zou Hij best kunnen doen, en dan zouden de soldaten Hem nooit vinden. Maar Jezus weet dat het moet gebeuren. Dat Hij gevangen moet worden genomen. En dat Hij daarna weer terug gaat naar God, zijn Vader. De vrienden van Jezus weten nog niet precies wat er gaat gebeuren. Jezus heeft het er wel met ze over gehad, maar ze kunnen het gewoon niet begrijpen. Nee hoor, Jezus wordt niet gevangen genomen. Hij gaat koning worden. Terwijl ze zitten te eten staat Jezus op. Hij doet zijn gewone kleren uit en knoopt een doek om zijn middel. De vrienden van Jezus kijken verbaasd. Wat doet Jezus nu? Hij lijkt zo wel een slaaf, met z’n blote bovenlijf en met die doek. Maar Jezus doet net of het heel gewoon is.

Hij pakt een bak van de grond en loopt ermee naar de ton met water die bij de deur staat. Met dat water hebben Jezus en zijn vrienden zonet hun voeten gewassen, toen ze naar binnen gingen. Dat hoort in Israël. Vóór je bij iemand naar binnen gaat, moet je je voeten wassen. Je gaat natuurlijk niet met vieze, stoffige voeten een huis in. Jezus schept schoon water in de bak, en loopt ermee naar Johannes toe. En dan begint hij zomaar de voeten van Johannes te wassen! En als hij ze gewassen heeft, droogt hij ze af met de doek die hij om zijn middel heeft gedaan. En daarna loopt hij naar Levi, en hij knielt bij hem neer, en hij wast de voeten van Levi. En dan komt hij naar Petrus toe, knielt neer en steekt zijn hand uit naar Petrus’ linkervoet. ‘Heer!’ zegt Petrus. Hij trekt geschrokken zijn voet weg. ‘Dat kan toch niet! U gaat toch niet mijn voeten wassen! U bent toch geen slaaf!’ ‘Petrus,’ zegt Jezus, ‘geef me je voet. Ik zal het je straks uitleggen.’ Als Jezus de voeten van zijn vrienden gewassen heeft, gooit hij het water buiten weg. En dan trekt hij zijn kleren weer aan en gaat op zijn plek zitten. Hij kijkt de tafel rond. ‘Begrijpen jullie wat ik heb gedaan?’ zegt hij. Petrus schudt zijn hoofd. ‘Ik snap er niks van. Waarom deed u dat!’ ‘Ik wil jullie iets belangrijks leren,’ zegt Jezus. ‘Voeten wassen, dat vinden jullie werk voor een slaaf, toch? Ik ben geen slaaf. Ik ben jullie Heer. En toch heb Ik jullie voeten gewassen. Want ik houd zoveel van jullie dat Ik alles voor jullie wil doen, zelfs dit. En Ik wil graag dat jullie ook zo met elkaar omgaan. Ik wil graag dat je jezelf niet belangrijker vindt dan een ander. Ik wil graag dat jullie dingen voor elkaar doen, ook dingen die je misschien helemaal niet leuk vindt. Wat ik voor jullie heb gedaan, doe dat ook voor elkaar.’ Petrus knikt langzaam. Hij begrijpt het nog steeds niet zo goed. Maar als Jezus dat van hem vraagt, dan gaat hij dat doen. Zeker weten.

Dit vind je misschien ook leuk...