Krystkuier bernekrystfeest

Ga op reis, ga op reis,
dit is een bevel.
Deze telling voor het volk
is verplicht; en doe het snel!

Welkom allemaal. Wij willen jullie vertellen wat ons vannacht is overkomen. Het was aardedonker, alleen de sterren in de lucht gaven wat licht. Er waren mensen te zien, in witte kleren. Zij zongen voor ons een mooi lied. Zij vertelden van het Kind dat is geboren, het Kind waarop de wereld wacht. Wij wisten het als eerste. De engelen hebben ons gezegd dat we het Kind moeten gaan zoeken, we moeten het aan iedereen vertellen. Vertellen jullie het ook door?

Welkom allemaal. Bijna negen maanden geleden kwam ik thuis bij Maria. Maria wist het wel. Ze zou gaan trouwen met Jozef. Die lieve timmerman, samen gingen ze wonen in een klein huisje en ze wilde dolgraag kinderen. Ik kwam bij Maria en zei: Dag, Maria schrik maar niet, ik ben een engel die je ziet. Ik heb goed nieuws, God kiest jou uit, want jij wordt zijn lieve bruid. Jij, een meisje, heel gewoon, krijgt een kind, Gods eigen zoon. Hij wordt groot en kiest voor klein. Hij zal als een herder voor ons zijn. Droogt de tranen van wie lijdt. Hij is een koning voor altijd. Ik vertelde haar dat het kindje dat in haar groeide een zoon van God is en dat Jozef als een echte vader voor hem mag zorgen. Wij zijn nu negen maanden verder en je weet dat Jozef en Maria op weg waren naar Bethlehem. Maar weet je ook al dat het kind geboren is?

Welkom allemaal. Jullie zijn ook op reis. Net als wij. Wij komen helemaal uit het Oosten. We zijn wijze mensen met veel verstand van sterren en planeten. We zijn hier niet zomaar. Weken geleden hebben we een ster gezien, zo mooi en zo groot en zo stralend… Het is een bijzondere ster. We hebben in onze boeken gezocht en we weten het zeker: er is een koningskind geboren. We zijn op reis gegaan met onze geschenken en we hebben de ster gevolgd. Onze geschenken zijn goud, wierook en mirre. Laten zien en ruiken en geven goudstukken. Natuurlijk zijn we eerst naar het paleis van Koning Herodes gegaan maar daar was geen koningskind geboren, wat een nare man is dat. Wij gaan verder.
Volg de ster met ons mee, jullie mogen die kant op.

Jozef: Welkom allemaal. Wat fijn dat jullie gekomen zijn. En wat fijn dat jullie ons gevonden hebben. Hier is vannacht iets wonderlijks gebeurd, hier in dit stalletje is onze Zoon geboren. Kijk maar eens goed.
Maria: Het lijkt een gewoon kind, heel mooi en lief maar een engel heeft mij lang geleden verteld dat dit een bijzonder Kind is. Hier in deze stal is de Zoon van God geboren en wij mogen zijn ouders zijn. De engel kwam bij mij en vertelde dat ik een Zoon zou krijgen en we moesten Hem Jezus noemen. Hij zou Het Kind zijn waarop de wereld wacht.
Jozef: En de engel kwam ook bij mij. We waren nog niet eens getrouwd. Maar toen kwam het bericht dat we op reis moesten, we moesten ons laten inschrijven in Bethlehem. We zijn op reis gegaan.
Maria: We hebben dit stalletje gevonden en van de voerbak hebben we een bedje gemaakt. Maar nu is alles goed, we zijn erg gelukkig en iedereen mag het weten: Jezus is geboren, de Zoon van God.

 

Foto’s door Jacob Bijlsma:

Dit vind je misschien ook leuk...